دلایل مکیدن انگشت در بچه ها و نکته هایی برای برطرف آن
به گزارش وبلاگ دیجی سافت، همه ما شاهد مکیدن انگشت شست در بچه ها هستیم و می دانیم چقدر نامناسب است. اما طبق گفته ADA برترین زمان برای متوقف کردن یا پیشگیری از مکیدن انگشت شست تا چهار سالگی می باشد.
مکیدن انگشت شست یا پستانک به وسیله بچه ها متداول بوه و کاملا طبیعی است. در بسیاری از بچه ها از سنین اولیه تا حدود چهار سالگی این عادت رایج می باشد.این عادت در اوایل زندگی شروع می گردد. حدود 90٪ نوزادان 2 ساعت پس از تولد نوعی مکیدن دست را نشان می دهند. مکیدن انگشت شست در نوزادان و بچه ها خردسال طبیعی است. بیشتر نوزادان و بچه ها نو پا انگشتان خود را می مکند. با گذشت زمان، بیشتر بچه ها در 3 تا 6 ماهگی به خودی خود انگشت مکیدن را متوقف می کنند. مکیدن انگشت به همراه استفاده از پستانک برای نوزادان کاملاً قابل قبول است.
طبق اعلام انجمن دندان پزشکی آمریکا (ADA)، این یک رفلکس طبیعی برای یک نوزاد است که اغلب در دوران رشد ممکن است حتی در رحم هم مشاهده گردد. این رفلکس به کودک شما آرامش می دهد. بعلاوه می تواند تسکین دهنده باشد و بسیاری از نوزادان و بچه ها نوپا هنگام اضطراب یا جدا شدن از والدین از آن به عنوان یک مکانیسم دفاعی استفاده می کنند. این عادت به بچه ها یاری می نماید تا راحت تر بتواند بخوابد و محتمل است بچه ها قبل از خواب انگشتان دست خود را از دهان خود بیرون بکشند.
همه ما شاهد مکیدن انگشت شست در بچه ها هستیم و می دانیم چقدر نامناسب است. اما طبق گفته ADA برترین زمان برای متوقف کردن یا پیشگیری از مکیدن انگشت شست تا چهار سالگی می باشد. در این زمان، مکیدن طولانی مدت می تواند روی دهان، فک و دندان تأثیر بگذارد و احتمالاً باعث مسائلی در شکل گیری از دندان های دائمی گردد.
اگر کودک شما شروع به از دست دادن دندان های شیری خود نموده و شروع رویش دندان های دائمی خود را دارد، بسیار اهمیت دارد که دیگر اقدام به مکیدن انگشت نکند. زیرا این عادت می تواند منجر به بد شکل شدن سقف دهان یا کام (malformed roof of the mouth) گردد. بعلاوه می تواند موجب جابجایی فک بالا و پایین شده و نحوه تکلم کودک را تحت تاثیر قرار دهد. همه این موارد در نهایت مسائل آینده و درمانهای پیچیده ارتودنسی را به همراه خواهد داشت.
چرا بچه ها انگشت خود را می مکندهمانند بسیاری از والدین شما ممکن است نگران مکیدن پستانک یا انگشتان کودک خود باشید. ممکن است نگران مضر بودن آن باشید، یا اینکه در چه سنی باید متوقف گردد و اگر این عادت در کودک شما باقی ماند و موقف نشد چه باید انجام دهید.
ابتدا خیالتان راحت باشد که این نوع عادت مکیدن، یک واکنش غیر ارادی و طبیعی نوزاد است. آن ها از وقتی که در رحم مادر قرار دارند شروع به مکیدن انگشت شست یا دیگر انگشت ها می کنند.
نوزادان و بچه ها خردسال ممکن است انگشت شست، سایر انگشت ها، پستانک و دیگر اشیاء را بمکند. این رفتار باعث می گردد آنها احساس امنیت و شادی کنند و این امر به آن ها یاری می نماید تا در خصوص دنیای خود بیاموزند.
کودک در مواقعی که دچار اضطراب شده و به او سخت می گذرد مثلا زمانی که در کنار والدین خود نیست، یا اطراف او پر از غریبه ها باشد یا در یک محیط ناآشنا، با قرار دادن انگشت شست یا سایر انگشتان خود در دهان، باعث می گردد تا به او احساس امنیت دست بدهد. از آنجایی که مکیدن انگشت باعث ریلکس شدن (آرامش بخشی) او می گردد، و بعلاوه می تواند در به خواب رفتن او موثر باشد، به همین علت در بچه ها خردسال شاهد هستیم که بعد از ظهر یا در زمان خستگی اقدام به مکیدن شست می کنند.
مکیدن باعث ایجاد آرامش در کودک شده و تسکین دهنده است. به همین علت چه انگشتان خود باشد چه پستانکی که شما به او داده اید، آنرا برای مکیدن در دهان خود قرار می دهد.
عوارض مکیدن انگشت شست یا سایر انگشتان
مکیدن شست یا دیگر انگشتان در اغلب بچه ها حتی برای مدت کوتاه وجود دارد. اما اگر تبدیل به یک عادت طولانی مدت گردد عوارضی را در پی خواهد داشت.عادت طولانی مدت مکیدن انگشت شست می تواند منجر به ایجاد مشکل در فرایند رشد دهان و چیدمان دندان ها گردد. بعلاوه می تواند باعث ایجاد تغییر در (شکل) سقف دهان گردد.
مکیدن شست برای مدت طولانی می تواند منجر به باز شدن بایت (open bite) (فاصله بین دندان های جلویی در فک بالا و پایین) گردد و پس از آن با قرار گرفتن و حرکت دادن زبان در این فضا، این فاصله به صورت دائمی باقی خواهد ماند.
مکیدن انگشت به وسیله نوزادان در سنین بالاتر (2 الی 4 سالگی) کاملا رفع می گردد. در ضمن، انگشت مکیدن کودک تا پیش از 5 سالگی آسیب جدی ای را به ساختار فک و دندان او وارد نمی نماید. اگر کودک شما بالای 5 سال است و عادت مکیدن انگشت را ترک ننموده، محتمل است با مسائل زیر رو به رو گردد:
1. عفونت و بیماری مسری به علت مکیدن انگشت
در وهله اول، خطر ابتلا به عفونت و بیماری های مسری یکی از عوارض مکیدن انگشت نوزاد است. در بسیاری از موارد هنگام انگشت مکیدن کودک، دست استریل نبوده و مکیدن انگشت باعث ورود عفونت به دهان می گردد.
2. تغییر شکل دندان ها در نتیجه انگشت مکیدن کودک
مکیدن انگشت در بچه ها به آرواره بالایی و نرم کام آنها فشار می آورد، و منجر به نازک شدن آرواره بالایی و تغییر شکل دندان های او می گردد. فاصله بین فک بالا و پایین هنگام جفت شدن دندان ها از جدی ترین عوارض مکیدن انگشت نوزاد در سنین بالاست. اگر کودک در نتیجه مکیدن انگشت خود با این مشکل روبرو گردد، با ارتودنسی می توان آن را رفع کرد.
3. مکیدن انگشت در بچه ها و آثار روانی
یکی دیگر از عوارض مکیدن انگشت نوزاد نوک زبانی صحبت کردن کودک است که ممکن است به درمان پیوسته و حتی دراز مدت نیاز داشته باشد. در این شرایطو ممکن است کودک به وسیله همسن و سالان خود دچار استرس روانی و از گروه طرد گردد.
باز شدن بایت در دندان کودک در اثر مکیدن انگشت
در بچه های که دندان های آنها رویش نموده، مکیدن افراطی و بیش از مقدار پستانک می تواند منجر به عفونت گوش میانی (middle-ear infections) گردد.به علت اینکه مکیدن انگشت نحوه رویش و چیدمان دندان ها و فک را تحت تاثیر قرار می دهد، در نتیجه گفتار کودک و نحوه صحبت کردن اون نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. این مساله می تواند باعث گردد کودک نوک زبانی صحبت کند یا حروف را به شکل مناسبی تلفظ نکند.
روش های ترک عادت مکیدنپستانک نیز روی دندان ها همان تاثیری را دارد که مکیدن انگشتان دارد. هرچند، عادت مکیدن پستانک راحت تر می تواند ترک گردد. اگر به نوزاد پستانک می دهید حتما تمیز باشد. هرگز قبل از دادن پستانک به نوزاد، آن را به شکر، عسل یا سایر شیرینی جات آغشته نکنید.
بیشتر بچه ها بین سنین 2 تا 4 سالگی خودشان به صورت طبیعی از مکیدن شست و سایر انگشتان دست می کشند. این رفتار به تدریج در طول این دوره کاهش می یابد زیرا کودک بیشتر زمان بیداری اش را به کنجکاوی محیط اطراف خود می گذراند. در نتیجه لازم نیست والدین اقدامی برای ترک عادت کودک انجام دهند.
بیشتر بخوانید:عوارض استفاده از پستانک
بعلاوه بچه های که به مهد کودک یا مدرسه می فرایند در اثر واکنش هم سن و سالان خود دست از قرار دادن انگشت داخل دهان می کشند.
اگر کودک بعد از 4 سالگی هنوز عادت مکیدن شست را به همراه داشت، والدین باید به تدریج او را از این کار منع کنند. البته نباید فشار بیش از حد به کودک وارد کرد تا آسیب نبیند.
چگونه به کودک خود در ترک این عادت یاری کنید
* به جای سرزنش کردن کودک برای مکیدن انگشت، با تمجید کردن از او، کودک را به انجام ندادن این کار تشویق کنید.- فرزند خود را به خاطر مکیدن انگشت مورد سرزنش و تنبیه قرار ندهید. سرزنش و تنبیه فقط باعث کاهش عزت و اعتماد به نفس وی خواهد شد.
* عموما بچه ها وقتی احساس ناامنی می کنند شروع به مکیدن انگشت خود می کنند. کوشش کنید عامل اضطراب را رفع کنید و باعث آرامش کودک شوید.
* وقتی کودک استرس ندارد و در فشار نیست خیلی مودبانه به او یادآوری کنید.
* برای او پاداش در نظر بگیرید. علاقه مندی های کوچک او می تواند عاملی برای همراهی او با شما گردد.
* اگر کودکی که در شرایط سخت واقع شده است، مثل زمانی که والدین در کنارش نیستند، از مکیدن انگشت اجتناب می نماید با جایزه دادن او را مورد تشویق قرار دهید.
* با کودک خود در خصوص این عادت صحبت کنید.
- همواره با کودک خود صحبت کنید و شرح دهید که چرا مکیدن انگشت یک عادت بد است.
-صحبت کردن به تنهایی معمولاً عادت را رفع نمی نماید، اما می تواند به فرزند شما یاری کند تا تصمیم بگیرد که این عادت را ترک کند. انگیزه مثبت دادن برای ترک این عادت نیمی از درمان است.
بعضی از مواردی که باید در خصوص کودک خود صحبت کنید، عبارتند از:
- میکروب ها، مکیدن انگشت شست میکروب ها را در بدن منتشر و شما را بیمار می نماید.
- تمسخر، بچه های دیگر فکر می کنند شما هنوز کودک هستید و محتمل است شما را تمسخر کنند.
- دندان ها، مکیدن انگشت، دندان ها را به جلو هل می دهد و ممکن است به بریس نیاز داشته باشید.
- گفتار، تا زمانی که انگشت شست خود را می مکید، نحوه صحبت کردن شما سخت و شاید خنده دار به نظر برسد.
* زمان های مکیدن انگشت کودک را شناسایی کنید.
- تماشای تلویزیون و خوابیدن دو زمان معمولی هستند که بچه ها به عادت های مکیدن خود باز گردند.
- زمان های مکیدن را تعیین نموده و سپس به فرزندتان یاری کنید تا این عادت را کنار بگذارد.
- اگر کودک در هنگام تماشای تلویزیون انگشت خود را می مکد، هر 5 یا 10 دقیقه تلویزیون را خاموش کنید.
* فیلم تهیه کنید.
- گاهی اوقات بچه ها باید درباره عادت های بد خودشان از کسی به جزء پدر و مادر شان حرف بشنوند. برای همین شما می توانید چند فیلم کوتاه در خصوص انگشت مکیدن تهیه و به کودک خودتان نشان دهید. در بعضی موارد ممکن است کودک با تماشا فیلم خودش تصمیم بگیرد که عادت بدش را ترک کند.
- از روش های جایگزین بهره ببرید.
- علاوه بر آن، شما می توانید از جویدنی های جایگزین برای متوقف کردن مکیدن انگشت بدون از دست دادن لذت واقعی خوردن بهره ببرید. شما می توانید پستانک را به عنوان جایگزین انگشت مکیدن به کودک خود پیشنهاد دهید.
کارشناسان بر این باورند که پستانک به دلایل زیر بهتر از مکیدن انگشت است:
- پستانک ها را می توان تمیز کرد.
- استفاده از پستانک برای نوزادان نیز بی ضرر است.
- پستانک ها نرم تر هستند و باعث آسیب کمتری به دندان ها می شوند.
- لبه پلاستیکی روی پستانک از تنش های روی دندان را کاهش می دهد.
- قرار دادن دستکش بر روی دست فرزندتان یا پیچاندن انگشت با بانداژ، چسب یا پارچه ممکن است به کودک یادآوری کند که نباید انگشت خودش را در دهانش قرار دهد.
اگر این روش ها پاسخ گو نبود، هنگام شب در زمان خوابیدن کودک، دور انگشت شست او را با چسپ زخم ببندید و یا ازیک دستکش که انگشست شست را بپوشاند استفاده نمایید . در صورت بر طرف نشدن عادت با روش های فوق به دندانپزشک کودک خود مراجعه نموده تا در صورت نیاز وسیله ای مخصوص برای کودک ساخته گردد تا به ترک عادت کودک یاری کند و همزمان ناهنجاری های ایجاد شده را اصلاح نماید.
منبع:
سایت دکتر فریدونی
سایت پزشکت
سایت دکتر قریشی
منبع: راسخون