خواص پای مرغ؛ باید ها و نباید های آن

به گزارش وبلاگ دیجی سافت، سال هاست که پای مرغ به عنوان یک غذای اصلی در سبد غذایی مردم بخش هایی از دنیا به ویژه شرق و جنوب شرق آسیا وجود دارد و حتی در بعضی کشور ها غذایی گران قیمت به شمار می رود. در کشور ما، ایران نیز اگرچه پای مرغ به عنوان یک غذا عمومیت چندانی ندارد، با این همه حرف و حدیث ها درباره خواص آن باعث شده است تا مصرف پای مرغ در میان بعضی خانواده های ایرانی رواج پیدا کند.

خواص پای مرغ؛ باید ها و نباید های آن

پای مرغ چه خواصی دارد که در بعضی از کشور های دنیا و حتی ایران مورد اقبال قرار گرفته است؟ ارزش غذایی پای مرغ به چه میزان است و آیا می توان آن را به عنوان یک ماده غذایی کاملا مفید و بی ضرر در نظر گرفت؟ اگر شما نیز در پی یافتن پاسخ این سوالات هستید، با ما همراه شوید تا اطلاعات جامعی را درباره خواص پای مرغ در اختیار شما قرار بدهیم.

پای مرغ دارای چه مواد مغذی است؟

قبل از این که در خصوص خواص مفید یک ماده غذایی صحبت کنیم، بهتر است در ابتدا به آنالیز این موضوع بپردازیم که این ماده دارای چه مواد غذایی است. به عبارت بهتر یکی از برترین راه هایی که می تواند ما را با خواص مفید یک ماده غذایی آشنا کند، دانستن این مسئله است که ماده غذایی مورد نظر چه میزان پروتئین، ویتامین، چربی، مواد معدنی، کالری و مواد مغذی ارزشمند دیگر را در خود دارد. هر پای مرغ به طور میانه 30 گرم وزن دارد؛ بنابراین ما برای معین کردن ارزش غذایی آن از واحد 100 گرم استفاده خواهیم کرد. پای مرغ دارای مواد معدنی همانند کلسیم، پتاسیم، سدیم، مس، آهن، فسفر، سلنیم و فولات است. پای مرغ بعلاوه دارای ویتامین های B12، A، E، نیاسین، تیامین و ریبوفلاوین و دارای چربی، کلسترل، کلاژن و پروتئین نیز هست. مطالعات نشان می دهند که هر 100 گرم پای مرغ 215 کالری دارد.

اما این مواد غذایی متنوع در سلامتی ما چه نقشی دارند؟ در ادامه به طور مختصر به اهمیت مواد مغذی موجود در پای مرغ برای سلامتی بدن اشاره خواهیم کرد.

1. کلاژن: پای مرغ دارای کلاژن و ساختار های پروتئینی حاوی فیبر است که در استحکام و انعطاف پذیری پوست بدن نقش دارند. کلاژن عنصر بسیار مهمی در ساختار پوست است که از اپیدرم؛ یعنی همان سطح رویی پوست محافظت می نماید. کلاژن اپیدرم را نگاه میدارد؛ بعلاوه در غضروف سازی نقش دارد.

2. پروتئین ها: پای مرغ دارای پروتئین هایی است که در ماهیچه سازی نقش مهمی را ایفا می نمایند.

3. ریبوفلاوین (ویتامین B2): ویتامین B2 علاوه بر بهبود سیستم ایمنی بدن برای شکل گیری گلبول های قرمز تازه و سوخت و ساز چربی ها، کربوهیدرات ها و پروتئین ها و تبدیل آن ها به انرژی مصرفی بدن مفید است.

4. فولات (ویتامین B9): فولات کربوهیدرات موجود در بدن را به گلوکز یا همان انرژی تبدیل می نماید.

5. ویتامین B12: بدن ما در طول روز به حدود 0.5 میکروگرم از این ویتامین احتیاج دارد و در صورت کمبود دچار کم خونی و خستگی فرد می گردد.

6. کلسیم: برای استخوان سازی بسیار مهم است.

7. آهن: نقش مهمی در خون سازی بدن دارد.

پای مرغ به چه میزان دارای ارزش غذایی است؟

حال که فهمیدیم پای مرغ چه نوع ویتامین ها، مواد معدنی، پروتئین و چربی دارد، ضروری است تا میزان این مواد موجود در پای مرغ را آنالیز کنیم. به عبارت دیگر درست است که پای مرغ دارای تنوع بسیار زیادی از مواد مغذی مفید برای بدن است؛ اما آیا پای مرغ به میزان لازم این مواد را در خود دارد یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال احتیاج است تا به تفکیک میزان مواد مغذی موجود در پای مرغ را برحسب واحد 100 گرم معین کنیم. جدول زیر میزان مواد مغذی موجود در هر 100 گرم پای مرغ را نشان می دهد.

جدول بالا که میزان مواد مغذی موجود در هر 100 گرم پای مرغ را آنالیز نموده است، نشان دهنده چه چیزی است؟ تا به امروز چند مطالعه درباره ارزش غذایی پای مرغ صورت اجرا شده است که نشان می دهند پای مرغ منبع خوبی از املاح و پروتئین هاست و جدا از بحث تغذیه ای از نظر مالی نیز پاسخ گوی بخشی از مردم جامعه است که قدرت خرید گوشت را ندارند و مصرف آن می تواند تامین نماینده بخشی از مواد مغذی بدن شان باشد. با این وجود میزان این مواد در حد چشم گیری نیست. برای مثال مصرف 100 گرم پای مرغ تنها شش درصد از کلسیم بدن را تأمین می نماید که آن هم رقم چشم گیری نیست. در خصوص آهن هم همین طور است و پای مرغ تنها بین پنج تا شش درصد از آهن بدن را فراهم می نماید. در خصوص ویتامین A و D هم باز روال به همین شکل است و نمی توان روی پنجه مرغ به عنوان یک ماده مغذی تامین نماینده ویتامین ها حساب جدی باز کرد. بعلاوه کلسترل موجود در پای مرغ تا حدی بالاست و این می تواند برای بعضی از افراد مضر باشد.

پای مرغ چه خواصی دارد؟

با وجود اطلاعات مربوط به جدول بالا و تحقیقات انجام شده مبنی بر این که مواد مغذی موجود در پای مرغ به میزان کافی نیستند، با این همه هنوز پای مرغ بعضی از خواص مفید را برای خود نگه داشته است. ازجمله مهم ترین خواص پای مرغ عبارت اند از:

1. بازسازی پوست: کلاژن موجود در پای مرغ برای سلامت پوست مفید است و سلول های پوستی را بازسازی می نماید و جلوی صدمات سلول های پوستی را می گیرد. پای مرغ بعلاوه انعطاف پذیری پوست را افزایش می دهد و از پیری زودرس آن که با چروک پوست نمایان می گردد، پیشگیری می نماید. به همین علت بعضی از پزشکان مصرف پای مرغ را برای زیبایی پوست توصیه می نمایند.

2. جوان سازی پوست: همان طور که گفته شد، پای مرغ حاوی اندازه زیادی کلاژن است. درحقیقت اندازه طبیعی کلاژن موجود در پای مرغ شبیه اندازه کلاژن موجود در سبزیجات برگ دار سبز و میوه هاست. کلاژن یکی از خاص ترین موادی است که پوست را منعطف، سالم و جوان نگاه می دارد. بعلاوه این ماده می تواند علائم اولیه پوسته پوسته شدن و خشکی پوست را برطرف کند و آن را به حالت عادی و نرم و صاف خود برگرداند. بدین ترتیب از چروک ها و خطوط کوچکی که علائم اولیه مسن شدن هستند، می کاهد.

3. حفظ سلامت ناخن ها: حفظ سلامت و قدرت ساختار ناخن ها مستلزم وجود کلاژن کافی در بدن است. پای مرغ منبع عالی از کلاژن است و افرادی که روزانه از این نوع خوراکی استفاده می نمایند، ناخن هایی قوی و سالم خواهند داشت. پای مرغ بعلاوه حاوی اسید های آمینه، گلیسین و پرولاین است که موجب سلامت ناخن و بدن می شوند. وقتی قسمت پنجه پای مرغ پس از پخت از هم شکافته می گردد، ماده ای ژلاتینی از آن بیرون می ریزد. این ماده می تواند به بدن در پردازش آن بخش از کلسیمی یاری کند که با ناخن ها جذب شده است.

4. سلامت لثه ها: لثه ها یکی از مهم ترین بخش های بدن انسان هستند؛ زیرا تمام غذایی که وارد بدن می گردد، ابتدا با دندان ها، لثه و زبان پردازش می گردد. بنابراین برای حفظ لثه ها به مواد مغذی مفیدی احتیاج داریم. مصرف پای مرغ به علت دارا بودن اندازه زیادی کلاژن، اسید های آمینه و دیگر مواد ژلاتینی در سالم و قوی نگاه داشتن لثه ها مفید است.

5. برطرف مسائل مفصلی: پای مرغ بنابر آنالیز های محققان تایوانی سرشار از کلاژن است و علاوه بر کلاژن حاوی اسید هیالورونیک است. این اسید چشمه جوانی نامیده می گردد و می تواند پیری را به تأخیر بیاندازد. اسید کندروایتین سولفات هم ماده دیگری است که در پای مرغ به فراوانی دیده می گردد. این اسید برای افراد مبتلا به آرتروز و کسانی که مسائل مفصلی دارند، مفید است. با افزایش سن از اندازه کلسیم بدن کاسته می گردد و بازسازی سلول ها به کندی صورت می گیرد؛ اما مصرف مرتب پای مرغ این فرایند را تغییر می دهد. مواد مغذی پای مرغ ازجمله کلسیم، پروتئین، غضروف و کلاژن می توانند مفاصل بدن را قوی و از شنمایندگی استخوانی در کهن سالی پیشگیری نمایند.

6. تسریع در بهبود جراحت ها: پای مرغ حاوی کلاژن، اندازه بسیار زیادی پروتئین و بعلاوه نوعی پروتئین به نام آلبومین است؛ درنتیجه می تواند بهبود زخم را سرعت ببخشد و با صدمات سلولی مقابله کند. علاوه بر آن پای مرغ می تواند فرایند جایگزینی سلول های صدمه دیده را افزایش بدهد. بنابراین مصرف این ماده خوراکی توانایی بدن را در مقابله با عفونت ها بالا می برد. درضمن به علت این که پای مرغ می تواند در درمان صدمات سلولی ناشی از عفونت مؤثر باشد، بدن به طورکلی در مبارزه با عفونت های باکتریاییِ احتمالی قدرتمندتر می گردد.

7. درمان روماتیسم: برای کاهش خطر بیماری های روماتیسمی پای مرغ مصرف کنید. درون پای مرغ کلاژنی وجود دارد که از نوع پروتئین بافت هم بند است. این کلاژن هنگام پخت پای مرغ موجب غلظت و چسبندگی می گردد. پای مرغ حاوی اندازه بسیار زیادی هیدروکسی آپاتیت است. این ماده که شکل طبیعی ماده معدنی آپاتیت کلسیم است، برای محکم کردن سطوح بیرونی استخوان ها مفید است و از خطر شنمایندگی استخوان ها پیشگیری می نماید. پای مرغ بعلاوه حاوی کلسیم است و روماتیسم و بعلاوه التهاب مفاصل را بهبود می بخشد.

8. تقویت سیستم ایمنی بدن: پای مرغ بسیار مغذی است و سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید. درواقع مواد معدنی موجود در آن برای سلامت بدن بسیار مفید است. پای مرغ بعلاوه حاوی مواد معدنی مس، منیزیم، فسفر، روی و کلسیم است. بعضی از این مواد معدنی برای غلبه بر بیماری ها مفید هستند. بنابراین با مصرف منظم پای مرغ می توانید سیستم ایمنی بدن تان را در وضعیتی بسیار مطلوب نگاه دارید.

9. کاهش فشارخون: پای مرغ بیش تر از سینه مرغ کلاژن دارد. کلاژن پای مرغ موجب کاهش فشار خون می گردد. این کلاژن می تواند از اندازه رنین پلاسما بکاهد و جلوی بالا رفتن فشار خون را بگیرد. پای مرغ به علت دارا بودن ماده معدنی پتاسیم برای تنظیم فشارخون افراد مبتلا به پرفشاری خون مفید است. به طورکلی هنگام درست کردن سوپ پای مرغ برای طعم آن از نمک فراوان استفاده می گردد. اما افراد مبتلا به فشار خون معمولا به سدیم هم حساس هستند. بنابراین برای پیشگیری از بالا رفتن فشار خون نباید از نمک زیاد استفاده کرد.

10. برطرف مسائل گوارشی: پای مرغ را می توان به شکل سوپ یا آب گوشت درست کرد و از طعم آن لذت برد. تمام مواد مغذی پای مرغ مانند پروتئین، کلاژن، کندروایتین و گلوکزآمین داخل سوپ حل می شوند و می توانند دستگاه گوارش را در وضعیتی مطلوب نگه دارند. درواقع این مواد مغذی با حفظ سلامت روده ها مجرای گوارشی تان را بهبود می بخشد و به برطرف مسائل گوارشی می انجامند.

11. حفظ تعادل هورمونی: یکی از مهم ترین مواد معدنی ای که موجب تعادل هورمونی بدن می گردد، روی است. پای مرغ حاوی این ماده معدنی است و در هر بار مصرف یک سوم احتیاج روزانه بدن به روی را تأمین می نماید. بعلاوه چربی های خوب موجود در پای مرغ عملکرد غدد بدن را بهبود می بخشند. غدد بدن معمولا با یاری چربی های سالم به درستی کار می نمایند. سلامت سیستم رگ های خونی به خاطر وجود کلاژن نقش مهمی در خون رسانی به نقاط کنترل غدد بدن ایفا می نمایند. از این نقاط می توان سیستم عصبی مرکزی بدن در مغز و البته غدد سراسر بدن را برشمرد.

12. کاهش استرس: پای مرغ انواع متفاوتی از اسید های آمینه را فراوری می نماید که برای بدن مفید هستند. یک نوع از این اسید های آمینه که در پنجه پای مرغ قرار گرفته است، آرژینین است. آرژینین برای سلامت بدن مفید است و موجب ترشح هورمون هایی می گردد که استرس را از بین می برند.

پای مرغ برای چه کسانی مضر است؟

میزان چربی و کلسترول پای مرغ بسیار بالاست، از این رو زیاده وری در مصرف آن برای بیمارن قلبی عروقی خطرناک است؛ بنابراین به افرادی که مبتلا به چربی خون و کلسترول بالا هستند، توصیه می گردد که از مصرف پای مرغ خودداری و یا به هنگام مصرف آن را با آب لیموترش و یا آب غوره مصرف نمایند. بعلاوه ممکن است که پای مرغ حاوی ترکیبات آلوده باشد یا محتمل است صاحب مرغ داری برای پیشگیری از بروز انواع بیماری در مرغ ها به آن ها آنتی بیوتیک تزریق نموده باشد یا به آن ها هورمونی داده باشد که همه این ها وارد پوست و تمام امعا و احشای مرغ گردد. در چنین شرایطی ممکن است که مصرف پای مرغ برای بچه ها و نوجوانان در حال رشد، افراد میانسال، خانم های باردار و افراد بیمار مسائل جدی پدید بیاورد؛ بنابراین اولویت اول برای این گروه ها این است که از گوشت های سالم استفاده نمایند و چنانچه می خواهند پای مرغ را مصرف نمایند، حتماً از محصولات ارگانیک استفاده نمایند.

پای مرغ در چه کشور هایی مصرف می گردد؟

1. چین: گمان می رود بسیاری از کشور های آسیایی با خواص پای مرغ آشنا هستند؛ زیرا غذا های متنوعی با آن تهیه می نمایند. ازجمله کشور هایی که پای مرغ در آنجا محبوبیت زیادی دارد، کشور چین است. طوری که در بسیاری از رستوران ها و اسنک بار های چینی پای مرغ سرخ شده و سوپ پای مرغ سرو می گردد. در گوانگدونگ و هنگ کنگ به طور معمول پای مرغ را ابتدا تفت می دهند؛ سپس بخار پز می نمایند تا قبل از پختن حالت پف نموده داشته باشند. در نهایت پا های مرغ به همراه مخمر و خمیر لوبیا، سس مخصوص و شکر جوشیده می شوند تا طعم بی نظیری بگیرند و برای سرو آماده باشند. امروز بسته های پای مرغ در بسیاری از سوپرمارکت های چین به عنوان نوعی اسنک عرضه می شوند.

2. اندونزی: در اندونزی پای مرغ یک غذای لذیذ شناخته می گردد. در آنجا از پای مرغ نوعی سوپ به نام سوتو تهیه می نمایند که بسیار تند و پر از ادویه هایی مثل زنجبیل، زردچوبه، موسیر، سیر و فلفل است و رنگ این سوپ به خاطر استفاده از این ادویه ها زرد است. در جاکارتا، بالی، باندونگ و دیگر شهر های بزرگ اندونزی این سوپ در بیش تر رستوران های خیابانی یافت می گردد. نوع دیگری از پای مرغ که در اندونزی می توان یافت، شکل پفکی آن است. به این صورت که تمامی استخوان ها را جدا می نمایند؛ اما شکل پای مرغ به هم نمی ریزد و آن را در روغن زیاد سرخ می نمایند تا به صورت پف نموده درآید. نام این اسنک کریپیک است. بعلاوه پای مرغ بدون استخوان در تهیه غذای نوزادان بین 6 تا 12 ماه به کار می رود.

3. کره: در کره پای مرغ را به همراه سس چیلی کبابی می نمایند که این غذا به همراه سایر غذا ها سرو می گردد.

4. فیلیپین: پای مرغ در ترکیبی از شکر قهوه ای، ادویه جات و لیموترش خوابانده؛ سپس به طور کبابی پخته می گردد که یک وعده غذای محبوب در رستوران های خیابانی است.

5. مکزیک: مکزیکی ها به علت خواص پای مرغ در بیش تر سوپ ها و خورشت ها از آن استفاده می نمایند. در غذای اصلی به همراه برنج و سبزیجات سرو می گردد و گا ه با غوطه ور کردن پا های مرغ در سس مخصوص آن را سرخ می نمایند و عمده ترین مصرف آن به صورت اسنک است.

6. آفریقای جنوبی: در این کشور پا های مرغ را داخل آب داغ قرار می دهند تا پوست آن نرم گردد؛ سپس پوست را جدا می نمایند و سطح آن ها را به ادویه آغشته و در نهایت کباب می نمایند.

مناسب ترین روش مصرف پای مرغ

اندازه 500 گرم پای مرغ را پس از تمیز کردن و شستشو به همراه 3 تا 4 لیوان آب داخل قابلمه ای قرار بدهید و یک عدد پیاز درشت را پس از پوست گرفتن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت قرار بدهیدو زیر آن را کم کنید و به مدت حداقل 4 تا 6 ساعت با شعله ملایم حرارت بدهید. شما می توانید از سبزیجاتی مثل کرفس، هویج، جعفری و سیر نیز بهره ببرید. پس از گذشت این زمان محتویات قابلمه را پس از استخوان گیری داخل مخلوط کن بریزید و صاف کنید و در فریزر نگهداری کنید. برای مصرف کافی است از عصاره پای مرغ تهیه شده اندازهی را به انواع سوپ و خورشت اضافه و سپس میل کنید.

چگونه پای مرغ را تمیز کنیم؟

برای کندن پوست پای مرغ به روش آسان ابتدا باید پای مرغ را خوب بشورید و در یک قابلمه مناسب بگذارید. اندازهی آب داخل قابلمه بریزید تا حدی که روی پای مرغ را بپوشاند. قابلمه را روی شعله ملایم گاز قرار بدهید تا آب به جوش بیایید. 10 دقیقه زمان برای این کار کافی است. بعد از ده دقیقه بالافاصله قابلمه پای مرغ را زیر آب بگیرید و چند دقیقه زیر آب سرد نگه دارید؛ سپس آبکش کنید. حالا با انگشت دست پوست پای مرغ را از روی آن جدا کنید. اگر به این ترتیب عمل کنید، به هیچ وسیله دیگری احتیاج ندارید و پوست پای مرغ به راحتی از آن جدا می گردد.

منبع: فرارو

به "خواص پای مرغ؛ باید ها و نباید های آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص پای مرغ؛ باید ها و نباید های آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید