هرآنچه که باید راجع به خواص و مضرات شیر بدانیم

به گزارش وبلاگ دیجی سافت، شیر جز مواد غذایی پرخاصیت است و مصرف آن برای همه رده های سنی مختلف خواص و فواید بسیاری را به همراه دارد، البته نگرانی و احتیاط هایی هم در رابطه با مصرف شیر وجود دارد.

هرآنچه که باید راجع به خواص و مضرات شیر بدانیم

ارزش غذایی شیر

شیر را به عنوان یک غذای کامل می شناسند که حاوی 18 ماده از 22 ماده ضروری برای بدن انسان است. شیر نسبت به هر غذای دیگری در رژیم غذایی روزمره ما در هر کالری مقدار بیشتری کلسیوم، منیزیوم، فسفر، پتاسیوم، زینک و پروتیین دارد. شیر بعلاوه حاوی آهن، سلنیوم، ویتامینB6، ویتامین E، ویتامین K، ریبوفلاوین (ویتامین B2 )، تیامین (ویتامین B1)، نیاسین و چربی است.1

طبع شیر چیست؟

شیر 3 جزء دارد. جزء اول جزء آبی شیر است که به آن مائیت می گویند و طبیعتش سرد و تر است.

جزء بعدی چربی شیر که به آن دُهنیت می گویند و طبع گرم و خشک دارد.

جزء سوم شیر همان جزئی است که با آن پنیر تهیه می گردد و جُبنیت نام دارد که طبع آن سرد و خشک است.

طبع شیر گاو معتدل است.

شیر های کارخانه ای چون چربی شان گرفته شده سرد هستند و به افراد بلغمی یا دارای غلبه بلغم توصیه نمی گردد.

طبع شیر گاومیش و شیر شتر گرم است.

شیر گوسفند ، شیر غلیظی محسوب می گردد و طبعش معتدل است.

طبع شیر بز و شیر الاغ سرد است.2

خواص بی نظیر شیر برای سلامت بدن

طبق شواهد تاریخی، اهلی کردن و پرورش حیواناتی مانند گاو و گوسفند و بز که از حدود شش هزار سال قبل آغاز شده، یکی از دلایل مهم ادامه حیات و توسعه بشر روی کره زمین بوده است. این اتفاق باعث پی ریزی تمدن و به وجودن آمدن انواع کسب و کار شده است.

شیر اولین ماده غذایی به دست آمده از پرورش دام بوده که وارد برنامه روزانه غذایی انسان شده است. در زمان حال هم با گذشت سال های بسیار زیاد، این محصول طبیعی، جای بیشتری را در سفره غذایی انسان باز نموده است.

بعلاوه دانشمندان با کشف بیشتر خواص شیر باعث استفاده بیشتر آن در سال های اخیر شده اند.

خواص شیر از نظر ارزش غذایی
شیر یک غذای کامل است. این نوشیدنی دارای 18 ماده از 22 ماده مهم، برای بدن انسان است. شیر حاوی ویتامین های A، B6، B12، اسید فولیک، ویتامین های E و D و دارای مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، آهن و منیزیم است که هر کدام از این ویتامین ها و مواد معدنی، بر نقاط مختلفی از بدن تأثیر می گذارند.
خواص شیر برای کنترل اشتها
نوشیدن شیر نه باعث چاقی می گردد نه لاغری؛ ولی باعث کنترل اشتها می گردد. تحقیقات اخیر دانشمندان نشان داده که مصرف شیر باعث احساس سیری در فرد می گردد و در پی آن باعث کاهش مصرف غذاهای مضر و تناسب اندام می گردد.
خواص شیر برای تقویت استخوان ها
همان طور که گفته شد، شیر سرشار از کلسیم است. بعلاوه شیر حاوی ویتامین D است که باعث جذب بهتر کلسیم می گردد و از پوکی استخوان جلوگیری می نماید. علاوه بر این، ویتامین D و کلسیم باعث جلوگیری از به وجود آمدن پلاک باکتریالی دندان می شوند.

پلاک دندان، توده سفید رنگی است که بعد از مصرف غذا بر روی دندان به وجود می آید و باعث ایجاد عوارضی مانند پوسیدگی دندان و بیماری های لثه می گردد. با مصرف روزانه شیر و بعلاوه رعایت بهداشت دهان و دندان، می توان از ایجاد پلاک دندان جلوگیری کرد.

تأثیر شیر بر پوست و زیبایی
کسانی که از عارضه های پوستی به خصوص خشکی پوست رنج می برند می توانند برای درمان بیماری خود، از شیر استفاده نمایند. مواد موجود در شیر باعث هیدراته شدن پوست می گردد که این اتفاق باعث روشنی و نرمی بیشتر پوست می گردد. به همین علت در بسیاری از مراکز اسپا از شیر خالص یا اسکراب آن استفاده می گردد.

ناگفته نماند شیر دارای خواص آنتی اکسیدان است که باعث جلوگیری از جذب رادیکال های آزاد و سرطان پوست می گردد. رادیکال های آزاد، مولکول هایی هستند که پوسته الکترونی کامل ندارند و به همین علت نسبت به دیگر مولکول ها، عکس العمل شیمیایی بیشتری دارند.

اگر در تماس با دود تنباکو و تشعشع هایی با طول موج کوتاه باشید، رادیکال های آزاد به وجود می آیند. در انسان، مهم ترین رادیکال آزاد، اکسیژن است.

پوست اولین گیرنده رادیکال های آزاد است که باعث پیری زودرس پوست می گردد. بنابراین مصرف روزانه شیر برای جلوگیری از پیری زودرس پوست، امری است ضروری.

خواص شیر در درمان دیابت
قند موجود در شیر دیر جذب بدن می گردد و برای بیماران مبتلا به دیابت ضرری ندارد. حتی مصرف شیر کم چرب به عنوان وعده غذایی یا میان وعده، به مبتلایان به دیابت توصیه می گردد، چراکه مطالعات اخیر نشان می دهد، قند شیر باعث افزایش ترشح انسولین در بدن می گردد.

دانشمندان می گویند که پروتئین های شیر، خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در بزرگسالی را کاهش می دهند. این موضوع به این علت است که پروتئین های موجود در شیر، مقدار قند خون را متعادل می نماید.

خواص شیر برای سلامت قلب
چربی موجود در شیر، باعث افزایش مقدار کلسترول خوب خون به نام HDL می گردد. HDL به کاهش بیماری های قلبی و کاهش خطر ایجاد سکته یاری بسیاری می نماید. بعلاوه شیر، منبع خوبی از پتاسیم است که باعث تنظیم فشار خون می گردد.
کاهش استرس و افسردگی
افراد به علت مسائل کاری، اقتصادی و شلوغی شهر، تحت فشار و استرس هستند. مصرف شیر گرم باعث کاهش استرس می گردد. تحقیقات ثابت نموده است که پروتئین و لاکتیوم موجود در شیر، فشار خون را پایین می آورد و هورمون های ایجاد نماینده استرس و افسردگی را متعادل می نماید و با این کار، مغز به آرامش می رسد.3

مضرات شیر

بعضی از افراد به دلایل خاصی که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد ترجیح می دهند که محصولات لبنی مثل شیر را مصرف ننمایند.

داشتن حساسیت یا آلرژی به لاکتوز (lactose: قند شیر) و کازئین (casein: پروتئین شیر)؛ شاید برای شما هم جالب باشد که حدود 65 درصد از جمعیت دنیا به لاکتوز واکنش نشان می دهند و به آن حساسیت پیدا می نمایند.

نگرانی در خصوص روش های فراوری و نگهداری شیر

نگرانی در خصوص ابتلا به سرطان تخمدان؛ بعضی شواهد نشان می دهد که مصرف بالای شیر ممکن است خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش دهد. با این وجود، دلایل این موضوع هنوز تعیین نیست.

نگرانی در خصوص این احتمال که شیر حاوی هورمون هایی مانند استروژن (estrogen) باشد؛ البته در این مورد خاص محققان هنوز به شواهد محکمی دست پیدا ننموده اند اگر چه در سال 2016 محققان دریافتند که موش هایی که درصد بالایی از استروژن در شیر را مصرف نموده اند، تحت تغییرات هورمونی قرار گرفته اند.

البته آن ها این نکته را متذکر شدند که مقدار استروژن دریافتی موش ها بسیار بالاتر از مقدار استروژن موجود در شیر گاو بوده است.4

جایگزین برای شیر

شیر گیاهی جایگزین مناسبی برای کسانی که به لاکتوز حساسیت دارند و گیاه خواران است.1

پینوشتها

1.www.digikala.com

2.www.namnak.com

3.www.kalleh.com

منبع: راسخون

به "هرآنچه که باید راجع به خواص و مضرات شیر بدانیم" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "هرآنچه که باید راجع به خواص و مضرات شیر بدانیم"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید