توسعه کشت گیاهان دارویی با هدف سودآوری و صادرات

به گزارش وبلاگ دیجی سافت، استان چهارمحال و بختیاری با دارا بودن 980 هزار هکتار مرتع، بیش از 270 گونه گیاه دارویی را در خود جای داده است که ظرفیت بسیار بزرگی در سطح بین المللی محسوب می گردد.

توسعه کشت گیاهان دارویی با هدف سودآوری و صادرات

فرامرز مردانی، رئیس اداره مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: وسعت مراتع استان چهارمحال و بختیاری یک میلیون و 93 هزار هکتار بود.

وی اضافه نمود: اما با توجه به واگذاری ها، تخصیص ها، جداسازی حرایم شهر ها و روستا ها و فعالیت های که در راستای توسعه عمرانی و مالی استان انجام پذیرفته، منجر به کاهش مراتع به سطح 980هزار هکتار گشت که در 10 شهرستان استان با وسعت های متفاوت وجود دارند.

بیشتر بخوانید

رئیس اداره مراتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه عمده مراتع استان از نوع درجه 3 و مراتع تخریب شده هستند، مطرح نمود: دلایل مختلف مانند چرای مفرط، چرای غیراصولی و خارج از فصل، بوته کنی و برداشت بی رویه گیاهان دارویی و ایجاد جاده دسترسی باعث تخریب مراتع می گردد.

وی گفت: در حال حاضر تنها استفاده از مراتع استان برداشت علوفه برای چرای دام است و از دیگر پتانسیل های مراتع غافل هستیم، اما در سنوات گذشته اقدامات خوبی اجرا شده و برای بهره برداران مراتع کلاس های آموزشی برگزار و پتانسیل های مراتع شرح داده شد که یکی از این پتانسیل ها بحث گیاهان دارویی است که در استان ما توان خوبی است که بتوانند روی آن سرمایه گذاری نمایند.

مردانی اعلام کرد: بهره برداران باید توجیه شوند که در بحث گیاهان دارویی سرمایه گذاری نمایند و بهره برداری اصولی انجام دهند، در چند نقطه از استان در این زمینه کار های خوبی اجرا شده است، در سبزکوه آقای علی محمد طاهری در بحث گیاهان دارویی به عنوان مرتع دار کشوری و ملی شناخته شد و تقریبا می توان گفت وابستگی وی به دامداری کم شده و در بحث گیاهان دارویی سودآور است.

وی گفت: در استان ما 270 گونه دارویی وجود دارد که به صورت دارویی، خوراکی و صنعتی و به صورت تر و تازه خوری یا به صورت خشک مصرف می گردد که گونه های شاخص آن کلوس، موسیر، بن سرخ، تره، جاشیر شیرین، آنغوزه، باریجه و زرین گیاه که کمیاب است را می توان نام برد.

مردانی مطرح نمود: در بحث توسعه گیاهان دارویی مشکل داریم، زیرا دامداران توجیه نیستند که در کنار دامداری این کار ها را انجام دهند البته طرح های زیادی به وسیله ماده 3 قانون حفاظت و بهره برداری از منابع طبیعی منعقد شده و حدود 4 هزار هکتار از عرصه های دارای شرایط تحت کشت گیاهان دارویی با استفاده از روش های کاشت با بذر و نشا قرار گرفته اند که گونه های غالب کشت شده کلوس، باریجه و آنغوزه بوده است.

وی ادامه داد: کار های خوب دیگری مانند فراوری ریشه آنغوزه، کلوس و باریجه و جاشیر شیرین با یاری جوامع محلی اجرا شده و مردم را ترغیب کردیم تا این ریشه ها را بخرند و حتی در مساحت های کوچک برای حفظ گونه کشت نمایند.

مردانی تشریح کرد: در حال حاضر از بخش مرتع به صادرات فکر نمی کنیم و بیشتر به حفظ گونه توجه می گردد، زیرا اگر گونه های گیاهی را توسعه ندهیم نمی توان از گیاهان دارویی برداشت کنیم چرا که معمولا برداشت غیر اصولی است و باعث تخریب مراتع می گردد، اول باید ظرفیت های لازم را در بهره برداران ایجاد، توسعه و افزایش دهیم سپس با تهیه طرح های مدیریتی مناسب زمینه بهره برداری اصولی را ایجاد نماییم.

وی اعلام کرد:در مراتع استان یک هزار هکتار قرارداد ماده 3 اجرا شده است که اگر برای هر هکتار یک نفر در نظر گرفته گردد یک هزار نفر به صورت مستقیم مشغول کار هستند که بیشتر در بحث گیاهان دارویی فعالیت دارند.

مردانی گفت: در حال حاضر با همکاری مرکز تحقیقات روی شناسایی گیاهان دارویی کار می کنیم و در پی مالی شدن گیاهان دارویی هستیم که به زودی نتیجه به مرتع داران و بهره برداران می رسد تا از آن استفاده نمایند، هدف اول حفظ رویشگاه های طبیعی و سپس توسعه و فراوری انبوه و اقدام به صادرات این گونه های با ارزش است.

وبلاگ دیجی سافت چهارمحال و بختیاری شهرکرد

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

به "توسعه کشت گیاهان دارویی با هدف سودآوری و صادرات" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "توسعه کشت گیاهان دارویی با هدف سودآوری و صادرات"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید